Dacia Jogger Hibrit Mantıklı Mı?
Dacia’nın ilk hibrit modeli olan Dacia Jogger, ayrıca Dacia’nın ürün gamında yer alan tek 7 kişilik model. Peki ülkemizde ve Avrupa’da satılan en ucuz 7 kişilik model olan Jogger’ın makyajla beraber gelen Formula 1 teknolojili hibrit versiyonu, ne kadar mantıklı?
Jogger, hibrit versiyonunda Renault Grubu içinde halihazırda kullanılan bir ünite, Clio Hybrid’in kalbi olan Hybrid 140. 1.6 litrelik atmosferik motor 94 beygirlik güç üretirken bu motoru destekleyen 2 farklı elektrik motoruyla beraber 140 beygirlik güç ve 205 Nm değerinde de tork üretmekte. Debriyajsız bir otomatik şanzımana sahip olan Jogger Hybrid, vites geçişlerinde şanzıman hızını ayarlaması ve geçişlerin daha yumuşak olmasını sağlayan 20 beygir gücündeki HSG elektrik motoruna sahip. “Yüksek Voltajlı Marş Motoru” diyebileceğimiz bu motor, alternatör ve marş motorunun görevlerini de üstlenmekte. 49 beygir gücündeki 2. elektrik motoru ise doğrudan şanzımana bağlı ve içten yanmalı motora yardım ederken, sadece elektrikli modda ise aracın hareket etmesini tek başına sağlayabiliyor. Dog-box olarak adlandırılan bu hibrit ünite, Renault’un Formula 1 takımında kullandığı teknolojiden esinlenmiş bir sistem.
Verimliliğiyle bilinen Atkinson çevrimine sahip olan benzinli motor, elektrik motorlarının yardımı ve 1.2 kWh kapasiteli küçük ve hafif pillerin yardımıyla 100 kilometrede ortalama 4.8 litrelik bir yakıt tüketimine sahip. Küçük batarya boyutu sayesinde dışarıdan şarj edilmeyi gerektirmeyen hibrit ünite, aracın maliyetini bu yüzden Plug-in Hibrit üniteler gibi çok arttırmamış oluyor. 110 beygirlik içten yanmalı Jogger ise 100 kilometrede 5.6 litre gibi yine iddialı bir yakıt tüketimine sahip. İşte karmaşa tam olarak buradan başlıyor. Almanya’daki fiyatlar üzerinden hesapladığında Jogger Hybrid, aynı donanım seviyesindeki içten yanmalı kardeşinden 150-200 bin lira civarı daha pahalı olacak. 2 motor arasındaki yakıt tüketim farkını 100 kilometrede 1 litre olarak alıp hesaplarsak, 100 kilometrede 21.17 liralık ekstra bir tüketimi olmakta hibrit olmayan ünitenin. 150 bin liralık fiyat farkından hesaplarsak, hibrit motorlu kardeşin benzinli modelle maliyetlerini eşitlemesi için 708 bin kilometre gitmeniz gerekmekte, tabiki hibrit ünitenin bakım masraflarının benzinli üniteyle aynı olduğunu varsayarsak.
Maddi olarak tasarruf etmek isteyenler için Dacia, zaten LPG’li motor seçeneği de sunmakta. Maddi olarak en mantıklı olan kesinlikle hibrit ünite değil ama performans ve konfor olarak en mantıklı olan hibrit ünite. Daha yüksek motor gücü ve daha yüksek torkla diğer motorlarda olduğu gibi yokuşlarda bayılmayacak olan hibrit ünite, 6 ileri otomatik şanzımanla da kullanıcılarını rahat ettirmekte.