Tam Bir Citroen, C4X
Garip, sıradışı, beklenmedik. Fransız üreticinin adı anılınca akla gelen sıfatlardan bazıları. Her devirde farklı tasarımlı araçlar ve farklı donanımlarla adından söz ettiren Citroen, yine farklı bir otomobille karşımızda. C4X, aslında C4’ün sedan versiyonu olarak tanımlanabilir. Ama sadece bu kadar mı? Daha önce bir sedanda dodiklere rastlamış mıydık?
Citroen C4 aslında bir hatchback. C4’te kullanılan dodikler ver plastik kaplama ile hafif yükseltilmiş görünümle crossover havası verilerek SUV’ye kayan müşteri kitlesine oynayan Citroen, benzer bir formülü bu sefer C4’ün sedanı olan C4X’te uyguladı. Yerden yüksek yapısı ve plastik korumalarla daha fazla hacim isteyen yerden yüksek araç sevicilerine oynadı Citroen. Aslında araca sedan demek ne kadar doğru bilmiyorum. Bagaj kapağı arka camla beraber açıldığı için liftback, arka silüet çizgisi kesintisiz olduğu için fastback, yerden yüksek olduğu için crossover denebilir. 4 tanım, 1 araç, kafa karıştıcı, değil mi?
C4X, ön kapı bitimine kadar C4 ile aynı önü paylaşmakta. Markanın çift katlı far tasarımına sahip anlayışı benimseyen C4X, Citroen’in hortlattığı bu tasarım dilini en iyi Citroen’in yaptığını gözler önüne seriyor, değil mi BMW? Yuvarlak ve yumuşak çizgilere sahip olan C4X, aracın yüksek yapısı ve arkasına taktığı sırt çantası ile birlikte kaplumbağaya benzemiş. Aracın arka kapısından itibaren ön yüzüne göre farklı bir karakter yer almakta. Sade çizgiler ve hatchback kardeşindeki çift katlı stop tasarımı yerine tek parçalı stoplar aracı çok sportif ve yakışıklı göstermiş. Kardeşine göre daha geç alçalmaya başlayan tavan çizgisi ve arkadaki fastback yapı ise araca güzellik katan bir başka detay.
Citroen’in bildiğimiz 1.2 130 beygirlik turbo benzinli, 1.5 130 beygirlik turbo dizel motorlarıyla satışa çıkarttığı C4X, 136 beygirlik e-C4X adında elektrikli bir versiyona da sahip. 50 kWlık batarya paketi ile 350 kilometrelik bir menzil sunmakta elektrikli versiyon. Aile kullanımı için bu 3 motor seçeneği de gayet yeterli, istendiğinde performans da verebilen 3 motordan içten yanmalı olanları, tahmin ettiğiniz üzere EAT8 şanzımanla beraber gelmekte.
Citroen’in çift katlı süspansiyon sistemi ile donatılan C4X, konfor odaklı bir araç. Yumuşak süspansiyon sistemi de bunun bir göstergesi. Ne yazık ki aracın iç mekan fotoğraflarını hiçbir yerde bulamadım. Ne Citroen’in distribütör sitelerinde ne de resmi medya sitelerinde aracın içinde gülümseyen insanlardan iç detayların görünmediği görseller dışında görseller paylaşmamış Citroen yetkilileri. Aracın iç mekanında ön tarafı birebir C4 ile aynı olan C4X’te, yumuşak koltuk süngerleri ile iç mekanda konforu artırmak istemiş Citroen. Aracın dokunmatik ekranı ise C4’ten farklı olarak yenilenerek multimedya sisteminin akıcılığı artırılımış. Arka koltuk sırtlıkları hatchback kardeşine göre daha yatay konumlandırılan C4X, arka koltuklarda çok daha iyi bir baş mesafesi ve daha iyi bir diz mesafesi sunmakta. Bagaj hacmi ise hatchback kardeşindeki 380 litreye karşılık 510 litre olmuş C4X’te. C4’te yer alan ön yolcu koltuğunun önündeki tablet tutucuya C4X’te de yer verilmiş.
LED farlar, 2. seviye otonom sürüş, ön-arka park sensörleri, ön ve arka kamera gibi donanımlara sahip olan C4X, sınıfında uygun fiyatlı bir model olarak gerekli olan her donanıma fazlasıyla sahip. Head-up display’ın ön cama değil de plastik bir parçaya yansıtılması ise dikkat dağıtmakta. Peki siz Citroen C4X’i nasıl buldunuz?