Dünyada Yılın Otomobili: Hyundai Ioniq 6
“Dünya’da Yılın Otomobili” seçilmek zordur. “Dünyada Yılın Otomobili” seçilen modelle aynı ödül töreninde hem “Dünyada Yılın elektrikli Otomobili” ödülünü hem de “Dünyada Yılın Otomobil Tasarımı” ödülünü almak ise çok daha zordur. Bu başarıyı üst üste 2 kez göstermek ise takdire şayandır. Hyundai, 2022 yılında Ioniq 5 modeliyle aynı anda hem “Dünyada Yılın Otomobili” hem “Dünyada Yılın Elektrikli Otomobili” hem de “Dünyada Yılın Otomobil Tasarımı” ödülünü kazanmıştı. Üstelik, “Dünyada Yılın Otomobili” ödülünü ilk kez bir elektrikli otomobil kazanmayı hak etmişti. 2023 yılında ise bu 3 ödülü de geçen seneki başarılı modelin kardeşi olan Ioniq 6 ile kazanan Hyundai, başarısının tesadüf olmadığını herkese gösterdi. Herkese hitap eden bir otomobili bulunan Hyundai, neredeyse dünyanın her pazarında otomobil satmakta. Bunun için çok çeşitli bir ürün gamına sahip olunması gerekirken, ciddi bir de altyapıya ihtiyaç duyulmakta ki Hyundai bu altyapıyı diğer markalardan çok daha kısa bir sürede kurarak başarısını daha da anlamlandırdı.
1967 gibi diğer otomobil üreticilerine göre 60-70 yıl gibi daha geç kurulan Hyundai, önceleri badge-engineering (lisans altında kendi logosuyla otomobil üretmek (bkz. Tofaş Kuş Serisi-Fiat)) modeller ile varlığını sürdürürken zamanla kendi araçlarını geliştirmeye ve üretmeye başladı. 2000’li yılların ortasına kadar kalitesiz ve dayanıksız araçları ile nam salan Koreli üretici, sonrasında daha dayanıklı otomobiller üretmeye başladı. 2010’lu yılların ortasına geldiğimizde ürettiği araçların daha yüksek kalitesi, daha modern teknolojisi ve daha dayanıklı yapısına rağmen tasarımları sıkıcı olan Hyundai, bundan sonra sıkıcı araçlar üretmeyeceklerini belirterek yeni bir döneme giriş yapmıştı. 2014 yılında BMW M departmanının Mühendislikten Sorumlu Eski Başkanı Albert Biermann’ı göreve alan Hyundai, araçlarının segmentindeki en iyi yol tutuş ve konfora sahip olmasını sağlama görevini Biermann’a teslim etmişti. Almanya’da yer alan Ar-Ge merkezi sayesinde Alman firmalarından çok sayıda mühendis ve tasarımcıyı bünyesine katan Hyundai için yükselişini hızlandırma vaktiydi ki kar marjı sürekli artan Hyundai, 2021 yılında bir önceki yıla göre karını %187 artırarak yeni bir rekor kırmıştı.
Tasarımı ilk bakışta garip görünüyor Ioniq 6’nın. Su damlası formuna sahip tasarımı ile 0.21 ile Mercedes-Benz EQS’den sonra dünyadaki aerodinamik verimliliği en yüksek 2. model olan Ioniq 6, Ioniq 5 ve Kia EV6 ile birlikte E-GMP platformunu paylaşıyor. “Ion” (iyon) ve “unique” (benzersiz) kelimelerinin birleşiminden oluşan isim takısı gibi iddialı olan tasarım, düşük sürtünme katsayısı ile 0-100 kilometre/saat ivmelenmesini 5.1 saniyede gerçekleştirirken 614 kilometreye varan bir menzili de kullanıcılarına sunmakta. Piksel LED ön farlar ile hem güçlü bir aydınlatma hem de şık bir ön bakışa sahip olan Ioniq 6, ön yüzünde düz, sade ve öne doğru alçalan bir tasarıma sahip. 18 ve 20 inç seçeneklerine sahip jantlardan 18 inç olan sade ve aerodinamik bir yapıdayken 20 inç olan Hyundai’nin içten yanmalı modellerinde de kullandığı, kar tanesine benzer bir tasarıma sahip. Gizli kapı kolları, ince tasarımlı yan ayna kameraları, B sütunundan sonra çok yüksek bir eğimle alçalan tavan çizgisi, marşpiyellerin tasarımı ve spoiler gibi tasarım öğelerinin hepsi aracın daha verimli olmasını sağlamak için üzerinde uzunca çalışılmış yapılar. Ki bu yapıların hepsinde de ince detaylar gizlemiş Hyundai.
Aracın arka tasarımı bana klasik Porsche modellerinin retro-modern yorumlanmış hali gibi geliyor. Eğimli coupe yapı, arka cam altındaki yatay spoiler ve çekik stoplar bu hissi verirken pikselli tasarım da aracın arka tasarımını olgunlaştırmış. İşlevsel difüzörün kenarlarında yer alan havalandırma çıkışları, dikey aydınlatma grubu ve kontrast renk araca yine özgünlük katan detaylardan. Normalde premium otomobillerde gördüğümüz bu kadar çeşitli ve birbirini tamamlayan detayları Hyundai’de görmek, 10 sene önce söylense kimsenin inanmayacağı bir şey. 10 sene önce kimse bu tasarımı yapsa yapsa Hyundai yapar diyemezdi.
Kardeşi Ioniq 5’e göre daha farklı bir iç mekana sahip olan Ioniq 6, aslında Hyundai’nin başarısının nedenlerinden birini de bize gösteriyor. Aynı temele sahip olsa da her model birbirinden farklı ve özel Hyundai ailesinde. Ioniq 5 ailenin pratik kardeşiyken, Ioniq 6 ise ailenin sportif ruhlu kardeşi. Aynaların kamera olması aracın çapraz görüş açısını iyileştirirken kamera ekranları da çok güzel yerleştirilmiş. Bütünleşik dijital gösterge paneli ve multimedya ekranı Hyundai’nin son jenerasyon arayüzünü kullanmakta. Havalandırma kanallarının birleşik yapısı, kapı tutmaçlarının gizlenmiş ve asılıymış gibi duran yapısı, logosuz, 2 kollu ve minimalist direksiyon yapısı ise araca özgünlük katan tasarımlardan. Ama bazen tasarım pratiklikten önce gelir. Kapıların tasarımı iç mekana ferahlık katsa da cam açma butonlarının orta konsola taşınmasına neden olmuş. Kısayol butonları ile multimedya ve iklimlendirme kontrollerinin de havalandırma çıkışlarının altında yer alması aracın sürücüne kullanışlılık sağlamış. Torpido ise çekmece olarak tasarlanmış.
Aracın arkasında ise şaft tünelinin yer almaması, 220 voltluk güç çıkışının yer alması aracın kullanışlılığını artıran detaylardan. Ön koltukların relaxation özelliği ile yatak olması, head-up display, interaktif ambiyans aydınlatmaları, sesli asistan, Bose ses sistemi, 2. seviye otonom sürüş ve daha nice donanım. Hepsi ince bir şekilde düşünülmüş bu detayların. Mesela arka yolcu kapıyı açmak istediğinde arkadan araç gelmesi durumunda arka kapının açılmasını engelleyen ve arka yolcuyu ışıklı ve sesli uyaran sistem gibi. Hyundai, summon (aracın kendini park etmesi ve park yeri içinde kullanıcısının ayağına gelmesi) özelliğini de Ioniq 6’ya eklemiş. Önde yer alan 45 litrelik bagajla beraber toplamda 446 litrelik bagaj hacmi sunan Ioniq 6, kısa bir yazıda anlatılamayacak kadar özel bir otomobil. Peki siz Hyundai Ioniq 6’yı nasıl buldunuz?