Büyük, Güçlü, Amerikan, V8: Cadillac Escalade
Amerikan otomobili dendiğinde akla neler gelir? V8 motorlu “muscle car”lar, devasa pikaplar ve bu devasa pikapları temel alan büyük SUV modelleri. Amerika kıtasında her şeyin daha büyüğü, daha güçlüsü ve daha seslisi kendilerini yansıtan şeyler olarak görülüyor. “Özgürlükler Ülkesi”nin en bilinen premium otomobil üreticisi olan Cadillac, lüks sedanlar ve lüks SUV modelleri üreten bir marka. Hatta, bir ara pikap bile üreten “Caddy”, lüks pikapların kullanıcılar tarafından arzulanmadığını anlayıp Escalade EXT modelini kısa sürede piyasadan çekmişti. Daha sonra aynı hatayı yapan Alman üretici Mercedes-Benz de X-Class’a aynı tarifeyi uygulamıştı ama bu yazının konusu bu değil. Dünyanın seri üretim en uzun otomobili, dünyanın en güçlü “full-size SUV” modeli olan Cadillac Escalade ve Escalade ESV’nin 5. jenerasyonunu anlatacağız bugün.
Escalade ve uzatılmış versiyonu olan Escalade ESV, 2020 yılına 5. jenerasyonuyla merhaba dedi. Ön yüzündeki dikey farlara veda eden dev Amerikan, yatay yerleştirilmiş IntelliBeam matrix ön farlar ve ön tamponun kenarlarına dikey bir şekilde konumlandırılan gündüz sürüş farlarıyla dikkat çekiyor. Devasa ön ızgara ve farlar dışında çok fazla detay bulundurmayan Escalade’in ön yüzünde sade bir Amerikan şıklığı var diyebiliriz. Bol kromajlı alabileceğiniz ön ızgaralar, aktif kapakçıklar sayesinde aracın aerodinamisini iyileştirmeye yardımcı oluyor. Bir insan boyundaki kaput yüksekliği, bir dikdörtgenler prizmasından yontulmuşçasına köşeli tasarıma sahip aracın boyutlarını çok güzel gizliyor. Standart versiyonda 5.38 metre olan uzunluk, ESV versiyonunda 5.76 metrenin de biraz üzerine çıkarak dünyanın en uzun seri üretim otomobili yapıyor Escalade ESV’yi. Mercedes-Maybach S-Klasse’nin uzunluğunun 5.47 metre olduğunu düşünürsek (Maybach, sınıfının Avrupa’da büyüklerinden sayılabilecek standart S-Klasse’den 30 cm daha uzun), Escalade’in boyutlarının ne kadar büyük olduğunu siz düşünün. Çizgileri düz ve 22 inçlik jantları ufacık görünüyor gövdenin altında. Devasa yan camlar, arkaya doğru alçalmayan tavan çizgisi, devasa aynalar, kalın dış kapı kolları ve dikey yerleşimli stoplar aracı daha da güçlü gösteren detaylardan. Kısacası, kutu gibi araç tasarımına sahip Escalade.
Motor kaputunun altında 3 farklı motor bulunabiliyor 5. nesil Escalade’in. En güçsüz seçenek olan 277 beygirlik 3.0 Duramax, Escalade ailesinde sunulan ilk dizel motor olma özelliğini taşıyor. 623 Nm torka sahip olan Duramax, 6.2 litrelik V8 atmosferik benzinli seçenek olan GM’in “Small Block” olarak nitelendirdiği motora sahip. Bu motor, Chevrolet Corvette Stingray’de kullanılan motorun aynısı. Aynı motorun turboşarj ile aşırı beslenmiş versiyonu ise, Escalade’in spor versiyonu olan Escalade-V ile karşımıza çıkıyor. 682 beygir ve 885 Nm tork değerlerine sahip olan bu sportif versiyon, 0-100 kilometre/saat ivmelenmesini 4.4 saniyede tamamlıyor. 2820 kilogram ağırlığa ulaşabilen bir makine için etkileyici bir değer. Escalade’, sadece’in tek şanzıman seçeneği ise Ford ve GM’in ortak geliştirdiği 10 ileri otomatik şanzıman. Escalade’in ağırlığı ise havalı süspansiyonun torbalarını 4. nesilde patlatmasıyla ünlüydü.
Toplamda 38 inçlik 4K televisyonlardan 2 kat daha fazla piksel yoğunluğuna sahip bir gösterge paneli-multimedya sistemi ekran alanına sahip olan Escalade, bu alanda da sınıfının en büyük ekranına sahipti, Mercedes-Benz Hyperscreen’i tanıtana kadar. Escalade’in iç mekanı ise adına yaraşır bir biçimde çok teknolojik. 3 kollu direksiyon simidi, güzel bir tasarıma sahip ve direksiyonun üstünde (görseldeki direksiyonda bulunmuyor) SuperCruise göstergelerine sahip. SuperCruise teknolojisi, Amerika kıtasında 320 bin kilometreden daha uzun bir yol ağında tam otonom araç kullanmanızı sağlar. GM’in SuperCruise teknolojisi, araçlara yapılan otonom sürüş yatırımını azaltıp yol ağlarının ezberlenmesi üzerine kurulu bir sistem. Maliyetleri düşürmek için çok güzel bir şey ama Birleşik Devletler ve Kanada sınırları dışında bu teknolojinin kullanılamaması bir eksiklik. Dijital gösterge panelinden termal kameraya erişebileceğiniz Escalade, aynı zamanda yüksek ön kaput nedeniyle kör noktanız olmaması için size tam zamanlı ve yüksek çzöünürlüklü bir kamerayı da gösterge panelinden görüntülüme seçeneği sunuyor. Ayrıca, bu kamera üzerinden artırılmış gerçekçiliği özelliğine sahip navigasyonun komutlarının görüntüleyebiliyorsunuz. 360 derece kamera, orta dikiz aynasının kamera olması, ve gelişmiş sürücü asistanlarıyla Escalade güncel teknolojilere sahip bir SUV.
Kaliteli malzemelerden yapılmış bir iç mekana sahip olan Escalade, 2+2+2 oturma düzenine sahip. 19 ve 36 hoparlör seçeneğine sahip AKG ses sistemleri, aracın boyutunun fazla olması nedeniyle arka ve ön sıralar arasında ses iletimi yapmakta kullanılıyor. Böylece en arka sıradaki yolcu, şoförle konuşmak için bağırmak zorunda kalmıyor, mikrofonun aldığı ses hoparlör ile sürücüye iletiliyor ve de tam tersi gerçekleşiyor. Koltuk başlıklarında hoparlör bulunması ise farklı bir özellik olmuş. Koltukların ısıtma ve soğutma özelliklerine de sahip olması ve ayrıca orta konsolda, dondurucu da olabilen büyük bir soğutucu göz de bulunması konforu artıran detaylardan. Fiziksel kısayol tuşlarının bulunduğu orta konsol da kullanım kolaylığı sağlamakta. Devasa sunroof arkadaki yolculara ferahlık verirken, Escalade’de 722, ESV’de 1214 litrelik bagaj hacmi de 6 kişinin bütün eşyalarını alabilecek boyutta. Peki siz Cadillac Escalade’i nasıl buldunuz?