Opel’in Süperminisine Detaylı Güncelleme
Opel’in PSA altyapısında ürettiği ilk model olan Corsa, içten yanmalı motorlarına veda etmeden önceki son makyajı ile karşımıza çıktı. 2017 yılında PSA, Opel’i satın aldıktan sonra, Opel’in model gamı ve üretim yöntemlerini geliştirerek karlılığını artırmaya odaklanmıştı. 2006’dan beri üretimi devam eden Corsa (Corsa D 2006 yılında piyasaya sürüldü, Corsa E ise sadece makyajlanmış bir Corsa D idi.) artık değişmeliydi. Opel’in bir süredir GM platformları ile geliştirdiği Corsa F ise üretime neredeyse üretime hazırdı. Yeni patron olan PSA’ya tanıtıldığında Corsa’nın kaderi komple değişti. PSA, böyle bir aracın üretiminin ağırlık, motorlar gibi özelliklerden dolayı yapılmasına onay vermedi. Opel mühendislerine yeni 208’in platformunu ve çalışmalarını veren PSA, Opel’e sadece 6 ay süre verdi, yeni Peugeot 208 ile aynı anda piyasaya sürülmeliydi Corsa. Ve ortaya eskisinden daha hafif ve daha verimli olan Corsa F çıktı.
Corsa, bu sefer olmuştu, eksiklerine rağmen. Avrupa’da aylık bazda en çok satan model ünvanını kazandığı aylar oldu, vatandaşı Volkswagen Polo’dan daha çok sattı. PSA’nın verimli güç ve aktarma sistemi, hafif platformu ve çekici görünüşü ile bu başarıyı kazanmasında en büyük dezavantajı, 6 aylık sürede ürünün işçilik kalitesini artıracak çalışmalara yeterince vakit ayırılamamasıydı. İşçilik kalitesinde yer yer düşüklükler olduğu gözle görülür ve elle hissedilir bir durumdaydı. 4 sene geçti, PSA ile FCA birleşip Stellantis Grubunu kurdu. Corsa F yaşlandı ve satışları düşmeye başladı. Opel’in makyaj operasyonu ise süperminisine can verebilecek mi, göreceğiz.
Corsa’nın ön yüzü Opel’in yeni tasarım anlayışı olan Opel Vizor’e göre değiştirildi. Far grubunu birbirine bağlayan parlak siyah vizör, iç grafikleri yenilenen LED Matrix ön far grubu, sis farlarının alt ızgaraya taşınmasıyla inceltilip daha da kenara çekilen hava kanallarıyla Corsa, güncelliğini korumuş. LED Matrix farların modül sayısı 8’den 14’e çıkartılarak sistemin efektifliği artırılmış. Yeni eklenen grafik gri renk ve yenilenmiş jant tasarımları da aracın çekiciliğini artırmış. Aracın arka kısmındaki değişiklikler ise daha kısıtlı. Reflektörlerin bulunduğu tampon kısmının hafifçe inceltilmesi, model yazısının bagaj kapağının ortasına konumlandırılması dışında bir değişiklik yapılmamış. Gayet yerinde dokunuşlarla, Corsa hala taze görünen bir model.
Aracın güç ve aktarma organları ise tamamen yenilendi. Corsa, yeni 1.2 litrelik Puretech 100 beygir ve 136 beygirlik motorlarla Opel tarihinin ilk hibrit modeli ünvanını aldı. Miller çevrimi ile çalışan ve 48 Volt hafif hibrit desteğine sahip olan bu sistem, en üst güç seçeneğini 6 beygir artırmış. Bu yeni motorları ise Opel 6 ileri çift kavramalı e-DCS6 kodlu şanzıman ile sunulacak. 8 ileri AISIN üretimi otomatik şanzımandan daha konforlu ve hızlı vites değiştireceğini düşündüğüm çift kavramalı şanzımanın dayanıklılığı ise VAG grubundan bildiğimiz gibi soru işareti. Corsa-e ise, makyaj operasyonu ile gücünü 136 beygirden 156 beygire artırırken, menzilini de 359 kilometreden 402 kilometreye artırmış.
Aracın makyaj operasyonu iç mekana da sıçramış. Dijital gösterge paneli ve multimedya sisteminin işlemcisini Snapdragon olarak değiştiren Opel, ilk defa bir modelinde kablosuz Android Auto ve kablosuz Apple Car Play özelliğini de eklemiş. Kablosuz şarj sistemi de eklenen iç mekanda, önceden eleştirilen düşük çözünürlüklü kamera sistemi ise yüksek çözünürlüklü kameralarla değiştirilmiş. Kobra başı vites topuzunun yerine vites selektörü eklenen Corsa’da, orta konsol ferahlamış.
Sınıfında en teknolojik, en dinamik ve en verimli modellerden biri olan Corsa, bu ünvanları elinde tutmaya devam etmeye çalışıyor ve bunu da çok başarılı bir şekilde makyaj operasyonu ile desteklemiş. Peki siz makyajlı Opel Corsa’yı nasıl buldunuz?