Hyundai’nin Amiral Gemisi: Grandeur
Hunday, Hyunday, Hundai… Herkesin farklı telaffuz ettiği marka, son dönemde en büyük atılımı yapan otomobil üreticisi olabilir. Uzakdoğu otomobillerinin sıkıcı, sıradan, eski teknoloji ve konfordan uzak algısını kırdığını söyleyebiliriz Hyundai’nin. Neredeyse her segmentte araç üreten Hyundai, dünyanın neredeyse tamamında araçlar satmakta. Emisyonlardan dolayı hothatchlerden uzaklaşan Avrupalılara taş çıkartırcasına piyasaya sürdüğü N serisi otomobiller, elektrikli araçlar içinde kullanımı en doğal ve en kolay otomobiller, minik şehiriçi otomobilleri, boy boy SUV modelleri ve hatta lüks sedanlar bulunduran bir otomobil gamından sadece 1.6 litrelik motor hacmi sunan modeller layık görülüyor Türkiye’ye. Muhtemelen ülkemize gelmeyecek olsa da Hyundai Grandeur ya da bazı yerlerdeki adıyla Azera, Hyundai’nin neleri yapabileceğini gösteren bir S-Klasse rakibi.
![](https://www.otoivme.com/wp-content/uploads/2023/06/azera-gn7-gallery-azera-sea-pc-edited.jpg)
Fütüristik ve sade tasarım dili, Hyundai’nin yeni modellerinde sıkça karşımıza çıkmakta. İnce LED far şeridi, ızgaranın kenarlarına konumlandırılmış ana aydınlatma grubu, düz ve ince çizgiler ile tasarlanmış ön yüz, ilk bakışta garip gelse de çok etkileyici. Uzun kaput ve şişkin çamurluklarla hem asil hem de güçlü görünen Grandeur, geniş yan camlar ve aerodinamikleştirilmiş yan çizgileriyle de bu tasarımı aracın arkasına doğru devam ettirmiş. 1986 yılında piyasaya sürülen ilk Grandeur’da bulunan arka kelebek cam detayı, aracın arkasında bulunan boydan boya uzanan stoplar da yine bu modele atıf yapmakta. Hyundai, her ne kadar çok köklü bir marka olmasa da köklerine göndermeler yaparak güzel bir iş başarmış. Aracın arka tasarımı da yine ön tasarımı gibi, sade ve düz çizgilerle dolu. Ne de olsa ağırbaşlı bir model Grandeur.
![](https://www.otoivme.com/wp-content/uploads/2023/06/gn7-wraparound-architecture-pc-1024x576.jpg)
İç mekanda da bu sade tasarıma devam eden Hyundai, yekpare ekran tasarımı ve ekranların devamındaki LED ambiyans aydınlatmaları premium bir iç mekan elde etmiş. Yüksek parça ve işçilik kalitesi ile üretilen iç mekanda, 12.3 inçlik dijital gösterge paneli ve yine aynı boyutta bir multimedya ekranı kullanılmış. Bütün kısayol tuşlarını dokunmatik bir şekilde havalandırma kanallarının altında sunan Grandeur, buranın altında da klima kontrollerinin bulunduğu dokunmatik ekrana yer vermiş. 12 inçlik head-up display sunan Hyundai, 3 adet yuvarlatılmış dikdörtgenden oluşan direksiyon tasarımı ve üstünde 4 adet LED ikaz lambası bulunan bu direksiyon ile de özgün bir tasarım unsuru eklemiş bu iç mekana. Vites kolu da direksiyon kolonuna taşınarak orta konsolda yer açılmış. Arka koltukların ortasındaki konsoldan aracın birçok ayarı kontrol edilebilen Grandeur, elektrikli perdeler, eğimi ayarlabilen, ısıtma ve soğutmalı arka koltuklarla da arkadaki yolcunun konforunu artırmakta. Alman rakiplerinde masaj fonksiyonu arka koltuklarda da sunulurken, Grandeur’de sunulmaması büyük eksik.
![](https://www.otoivme.com/wp-content/uploads/2023/06/azera-gn7-gallery-woman-laptop-pc-1024x466.jpg)
İç mekanın hava kalitesini takip edip hava kalitesi düştüğünde iç mekan hava temizleyicisini aktif hale getiren Grandeur, Öngörülü Elektronik Süspansiyon Kontrolü (Preview-ECS) ile de iç mekandaki yolcuların konforunu artırmakta. Bu sistem, yoldaki bozuklukları tarayarak süspansiyonun sönümlemesini aktif olarak takip edebilmekte. Aktif gürültü engelleme (ANC) teknolojisi de bulunan Hyundai’nin amiral gemisi, Bose ses sistemi, telefon veya akıllı saatinizi yakınlık sensörüyle takip edip anahtarsız giriş yapmanızı sağlarken parmak izinizle de aracınızı çalıştırabiliyorsunuz. Orta konsolda UVC ışıklarını kullanarak sterilizasyon yapmanıza olanak sağlayan iç mekan gayet teknolojik olmasına karşın, sınıfının benchmarkı olan S-Klasse’nin gerisinde.
![](https://www.otoivme.com/wp-content/uploads/2023/06/azera-gn7-gallery-azera-glassdome-pc-edited.jpg)
Bu gayet güzel olan tasarımda, 2 litre, 198 beygir, hibrit ve 3 litre, 300 beygir, dört çeker, benzinli motorlar sunmak ise araca büyük eksi olarak yansır. Bu sınıftaki araçlarda daha yüksek güç beklendiği için global satışlarda dezavantaj yaşayacaktır Hyundai. Rakiplerinin hepsinde Matrix farlar bulunurken Grandeur’da bulunmaması da yine bir eksi. Çerçevesiz camlar, gizli kapı kolları gibi detaylar her ne kadar güzel olsa da amiral gemisi olan Grandeur’da en az 400 beygirlik bir seçenek de bulunmalıydı. Navigasyon destekli öngörülü vites seçimi gibi özellikler ile bu sınıfta araç alacakların aklını çelemezsiniz. 10 havayastığı, otomatik sollama özelliği de bulunan navigasyon destekli 2. seviye otonom sürüş, geri viteste hangi yöne gideceğinizi gösteren yer aydınlatması, uzaktan araç kontrolü ve daha birçok güvenlik donanımı ise sınıf standartlarını gayet iyi karşılamakta. Bence Hyundai Grandeur çok iyi bir otomobil olmuş ama asla bir amiral gemisi olarak nitelendirilmemeli. Hyundai’nin en iyi araç üreticisi olması için daha önünde kat etmesi gereken çok yol var ama doğru yolda olduğu kesin.