Efsaneler Ölmez, Yalnızca Şekil Değiştirir: Renault Scenic
Ford Mustang, Mitsubishi Eclipse, Renault Megane. Önceden üretildikleri gövde tiplerinden farklı gövde tipleriyle üretimde olan araçlar. Bu listeye yakında eklenecek bir model daha var, Renault Scenic. 1996 yılından beri aramızda olan MPV modeli, 5. neslinde bir crossover modeli olarak aramızda olacak. Şşş, Renault ona crossover denmesini istemiyor. Halbuki, 1. nesil Scenic RX4 gibi ilk crossover örneklerinden birine sahip olan modelin 4. neslinde de dodiksiz bir crossover gibi görünmesini istememişler gibi. Ama Scenic çok değişti, artık elektrikli bir otomobil Scenic. Hem de eskiden olduğu gibi feminen Fransız tasarımından uzaklaşmış bir tasarımla karşımıza çıkıyor, çevreci materyallerle kuşanmış bir biçimde.
Scenic, ön yüzünde geçtiğimiz aylarda tanıtılan Renault Rafale ile aynı tasarım diline sahip. Kardeşi Megane E-Tech, C şeklindeki konvansiyonel Renault farlarına sahipken, ince ve düz formlu LED matrix farlara sahip Scenic. Renault’un yeni imzası olan dikey gündüz farları, retro Renault logosu, şık tasarımlı sahte ön ızgara ve aşağıda yer alan gerçek ızgarayı çevreleyen büyük siyah yüzeylerle çok şık görünüyor Scenic. Bir içten yanmalı otomobil görüntüsüne sahip olduğu için, Tesla modelleri gibi araçta bir eksik varmış gibi hissetmiyorsunuz aracın ön yüzüne bakarken. Kaslı kaput da yüksek bir biçimde aracın önüne kadar geldiği için, park sırasında daha rahat bir biçimde aracın boyutlarını algılayabiliyor.
Jantlar tanıdık geldi mi? Peugeot 408’de kullanılan jantlar değil mi bunlar? Ön yüze yan silüetten bakınca başka bir aracı daha andırıyor, DS 7 miydi? Aaa, o da bir Fransız. Araçların birbirine benzemesi gayet normal tabiki. Boyutlarına göre kısa tutulmuş ön tampon ve arka tampon uzunlukları sayesinde uzun bir aks aralığına sahip Scenic, 2785 mm. Eski Scenic’ten 19 mm daha kısa bir aks aralığına sahip olsa da 4470 mm ile eskisinden 164 mm daha kısa Scenic. Boyut olarak sürekli büyüyen otomobil endüstrisinde böyle bir küçülme cesaret ister. Siyah tavan, A sütunundan C sütununa uzanan krom parça, hemzemin kapı kolları ve yine bir Fransız marka dışında kimsenin tasarlamayacağı şekilde tasarlanan kapı altı korumasındaki krom şerit. Tasarım olarak her nesli birbirinden farklı olan araçlar ürettikleri için Fransız otomobillerini çok seviyorum.
Arka tasarımı da Renault Rafale’den esinlenen Scenic, Rafale gibi coupe formuna sahip olmadığı için bu açıdan tam SUV görünümüne sahip. Büyük LED stoplar, aerodinamik olarak tasarlanmış uzun spoiler ve rüzgar deflektörleri ile sade ve şık bir arka tasarıma sahip Scenic. Ön yüzündeki kadar iddialı bir tasarım olsaydı aracın tasarımına gölge düşüreceği için böylesi çok daha iyi olmuş. Arkada Peugeot ve DS kadar iddialı bir tasarım olmamasının altındaki diğer bir nedeni de marka konumlandırması.
Scenic’in iç mekan tasarımı ise özgün. 12.3 inçlik dijital gösterge paneli ve 12 inçlik dikey yerleşimli dokunmatik ekran, L şeklindeki bir panele yerleştirilmiş. İki ekranı ayıran sürücü havalandırmalarının dikey yerleşimi ise değişik bir detay. Dokunmatik kontrollere sahip 2 kollu direksiyon simidinin altı ve üstü farklı açılarda düzleştirilmişken, ön yolcu havalandırmaları yatay tercih edilmiş. Dokunmatik ekranın altında bir sıra fiziksel kısa yol tuşları ve kablosuz şarj istasyonu konumlandırılmış. “Relax” özellikli masajlı koltuklar ise dikkat çekici.
Her zaman olduğu gibi iç mekanında değişik çözümler sunan Scenic, 2 kademeli orta konsolda çeşitli saklama alanları sunarken, arka kol dayamadaki gözde sunduğu kablosuz şarj, 2 adet bardaklık ve, dönebilen telefon-tablet tutucuya da ev sahipliği yapıyor. İç mekandaki toplam depolama hacmi 38.7 litre olarak belirtilmiş. Sportif tasarımlı koltuk başlıkları dikkat çekerken, deri içermeyen ve %100 geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş bir iç mekan yolcularına konfor sunmak için tasarlanmış. Ana akım üreticiler içinde ilk defa sunulan parçalı veya tam karartılabilir cam tavan, bu özelliği sayesinde perde gerektirmeyen bir yapıya kavuşmuş ve baş mesafesine 3 cm gibi güzel bir katkı sağlamış.
Renault, Scenic’in her ne kadar ailenin 1. aracı olarak tasarlandığını belirtse de eski Scenic’te 718 litre olan bagaj hacminin yeni nesilde 545 litreye düşmesi bu durumu dezavantaja çevirmekte. 5 kişiyi uzun bir tatile götürüp geri getirecek bir araçtı Scenic. Şimdi 1 kişiyi denklemden çıkartmayı ya da daha az eşya götürmeyi gerektiren Scenic, uzun menzil batarya seçeneğinde 620 kilometre gibi etkileyici bir menzile sahip. Uzun yola rahatlıkla çıkabileceğiniz bir menzil bu. Bağımsız arka süspansiyona sahip Scenic, sınıfındaki en küçük dönüş çapına sahip otomobil ve aynı zamanda da yanal olarak en az yatan otomobil. 60 kWh ve 87 kWh kapasiteli ve Megane E-Tech’e göre %6 daha fazla enerji yoğunluğuna sahip olan 2 batarya seçeneği sunacak olan Scenic, 22 kW AC ve 150 kW DC şarj kapasitesine de sahip olacak.
Renault, 160 ve 220 beygir güçlerinde 2 motor seçeneğiyle sunacağı Scenic için, daha çevreci malzemelerden motor ve batarya üretmeyi planlıyor. Elektriğe geçişle beraber, Jean-Michelle Jarre tarafından geliştirilen bir ses ile çevresindekileri uyaracak olan Scenic, Google sesli asistan, şarj planlamalı navigasyon sistemi, online yazılım güncellemeleri, haberler ve müzik quizleri gibi eğlence unsurları sunan multimedya sistemi, 30 farklı güvenlik asistanını içeren 2. seviye otonom sürüş gibi özellikler de sunacak. Peki siz Yeni Renault Scenic’i nasıl buldunuz?