700 Kilometre Yapan Elektrikli Aslan: Peugeot 3008

Peugeot’un ilk defa 2007 yılında satışa çıkarttığı tilkat karumesi 3008, 2016 yılında satışa çıkan 2. nesli ile üzerinden attığı garip tasarımdan sıyrılıp, döneminin en yakışıklı otomobili olmuştu. i-Cockpit ile gelen 2. nesil 3008, çok ses getirmesinin yanında 1.3 milyonluk satış adetiyle de en çok satan C-SUV’ler arasına da girmişti. Peugeot’un Fransız genlerini taşıyan 3008, birkaç eksantrik Fransız özelliği haricinde çok iyi bir otomobildi. 2020 yılında makyajlanan 3008, EMP2 platformunun eskidiğini açıkça belli etmeye başlamıştı. 2024 yılında piyasaya çıkacak olan Yeni 3008 (ya da E-3008), Stellantis’in STLA Medium platformunda tanıttığı ilk otomobil. Yakışıklı tasarımı ve geliştirmeleriyle çok daha iyi bir otomobil olan 3008’e gelin yakından bakalım.

3008, Peugeot’un yeni logosu ile tanıttığı 2. yeni otomobil. Geçen yıl tanıtılan Peugeot 408 eski EMP2 platformu ile piyasaya çıkmıştı. 3008’de ise daha güncel olan STLA Medium platformu kullanılmış. 2. nesil 3008’de arkada yarı bağımsız bir süspansiyon sistemi bulunurken, STLA Medium ile birlikte aracın arkasında kullanılacak tam bağımsız arka süspansiyon sistemi yol tutuşu ve konforu artıracak. Platform değişikliği, 6 cm’lik bir aks mesafesi uzaması ve 10 cm’lik bir toplam uzamayı da yanında getirmiş. Aracın genişliği ise 5 cm artmış. Araç tasarımında kullanılan kromlar, çevreci olmadığı için kaldırılmış ve dekoratif havalandırma kanalları azaltılmış. Büyük Peugeot logosu ve çok parçalı renkli ızgara tasarım elemanlarıyla şık bir ön yüz sunan 3008, önde yer alan model yazısını da artık LED matrix farları birleştiren siyah şeridin üstüne yerleştirmiş. İncelen ön farlar, 3 parçalı aslan pençesi detaylı gündüz sürüş farlarına sahip. Ön tamponun altında yer alan siyah çerçevedeki ızgara ve dikey yerleşimli havalandırma kanalları da aracın ön yüzünü daha agresif göstermiş. Daha köşeli bir tasarıma sahip yeni 3008, daha düz çizgilerini agresif detaylarla birleştirerek güzel bir uyum yakalamış. Parlak siyah çamurluk korumaları ve kapı altı eşikleri,2 kollu aerodinamik jant, coupe silüetli tavan çizgisi gibi detaylar da sportif görünümü pekiştirmiş.

Aracın arkasına doğru alçalan tavan çizgisi, devasa kelebek camı ve kelebek camından yukarıya çıkıntı yapan arka çamurluklar, aslan pençesi detaylı LED stopların üstüne yerleştirilen keskin tasarımlı “ducktail” spoiler ve tavanda yer alan ortası boşluklu kedi kulağı spoiler ile çok daha modern bir tasarıma kavuşmuş 3008. Ortasında boşluk yer alan spoiler sayesinde yatık arka camına rağmen sileceğe ihtiyaç duymayan 3008, aerodinamik geliştirmelerle beraber sürtünme katsayısını 0.28’e düşürmüş. Bir elektrikli otomobil için biraz yüksek, ama kötü değil. Stopları birleştiren siyah şeritte yer alan 3. stop lambası ve Peugeot yazısı çok hoş dururken, düz inen bagaj çizgisi de agresif tasarımı güçlendiriyor. Parlak siyah arka tamponda yer alan gri şerit ise tasarıma derinlik katmış.

Ben yeni nesil panoramik i-Cockpit’i beğendim ama Head-up Display kullanılan bir sistem yapsalarmış bu tasarıma daha çok gidermiş. Belki de o cesareti DS’te ya da Opel’de görebiliriz, kim bilir? Yenilenen direksiyon artık daha şık olmasına karşın, kontrollerin dokunmatik olması bir eksi. Dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekranın artık bütünleşik bir yapıda sunulması ve havada asılı gibi konumlandırılması da çok yenilikçi bir tasarım. Ambiyans aydınlatmasının bir şerit gibi değil de bir bölgeyi kaplıyor olması da çok güzel bir detay. Havalandırmaların da tek bir şerit altına konumlandırılması, aynı şeridin altına yerleştirilen piyano siyahı detaylar ve i-Toggle dokunmatik kısayollar da çok şık olmuş, her ne kadar dokunmatik kontroller dikkat dağıtıcı olsa da. Yukarı konumlandırılmış vites selektörü sayesinde orta konsolda açılan boşluğa bumerang çeklinde kısayol butonları yerleştiren Peugeot özgün olan bu tasarımında gri kumaşla renk eklemiş.

Güzel tasarım hoştur, ama fonksiyonellik bir araçta her zaman ön planda olmalıdır. Online güncellemeler, rota planlayıcı, akıllı şarj ve araçtan başka elektrikli cihazları şarj etmenize yarayan V2L özelliklerine sahip olan 3008, eski 3008’le aynı bagaj hacmine sahip olacak, 520 litre. AGR onaylı koltuklar, ısıtma, soğutma ve masaj fonksiyonlarının yanı sıra adaptif olarak sürücünü yan destekler ile saracak. Hava kalite izleme sistemi ile iç mekan hava kalitesini koruyan 3008, Focal Hi-Fi ses sistemi ile de üstün bir müzik deneyimi sunacak. Ön camlar ise opsiyonel olarak akustik yalıtımlı alınabilecek. 360 derece kamera ve 360 derece yakınlık sensörüne ek olarak 10.6 metre ile sınıfındaki en düşük dönüş çapına sahip olan 3008’i şehiriçinde kullanmak ve park etmek çok daha kolay olacak. Geliştirilmiş adaptif hız sabitleyici ve şerit değiştirme asistanlı şerit takip sistemi ile 2. seviye otonom sürüşe zemin hazırlayan model, uzun menzilli kör nokta uyarı sistemi, tek tuşla hız sınırı değişimlerine de ayak uydurmanızı sağlayacak. 160 kW’a kadar DC ve 22 kW’a kadar AC şarja da izin verecek E-3008.

Yukarıdaki motor seçenekleriyle sunulacak olan E-3008, Türkiye gibi bazı ülkelerde mild-hibrit ve plug-in hibrit seçenekleriyle de satışa sunulacak. 2024 Şubat itibariyle satışa sunulacak olan model, Allure ve GT olmak üzere 2 donanım seviyesine sahip olacak. Rejeneratif frenleme özelliğini direksiyon arkasındaki kulakçıklardan kontrol edebildiğiniz E-3008, sesli komuta sahip olacak ve telefonunuz üzerinden aracın birçok özelliğini uzaktan kontrol edebileceksiniz. Peki siz Yeni Peugeot 3008’i nasıl buldunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir