Toyota CH-R: Toyota’nın Değişimi
Toyota denildiğinde aklımıza ilk gelenler hep, sıkıcı, düz, eski teknolojiye sahip araçlar oluyor. 90’larda ürettiği spor arabaları uzun yıllardır üretmeyen marka, önce BMW ile işbirliği yaparak Supra’yı BMW Z4 temellerinde canlandırdı. Ardından, GR adı altında sportif versiyonlar üreten bir alt marka kurdu, üstelik bütün markalar emisyonlardan dolayı sportif modellerden uzaklaşırken. GR Yaris ilk çıktığında çok büyük ses getirdi. Her ne kadar aynı etkiyi yaratmasa da GR Corolla ile devam eden Toyota, bu yıl aramıza katılan Prius’ta kullandığı dikkat çekici tasarımını daha da geliştirip CH-R’a uygulamış.
Toyota ve cesur tasarımlar, 20 yılı aşkın süredir görmediğimiz şeylerdi. Hyundai’nin son 10 yıldaki değişimini örnek aldıklarını düşündüğüm Toyota, Yeni CH-R’da bu cesareti göstermiş. Parantez şeklindeki büyük ama ince ön farlar, dik ve sivri bir burun, altında çok büyük bir ızgara ve onu çevreleyen bumerang şeklindeki parlak siyah bölüm ile Toyota’dan daha önce görmediğimiz kadar agresif bir çehreye sahip CH-R. BZ4X’in tilkat karumesi tasarımının aksine çok daha düzenli, düşünülmüş ve çekici bir tasarıma sahip olan CH-R, kısa kaputunda yer alan kas çizgilerinin oluşturduğu büyük çamurluk görüntüsü ile de agresif tasarımını geliştirmiş.
Aracın donanım seviyesine göre değişen bir boya şemasına sahip olan CH-R, baz donanım Passion’da parlak siyah olarak sadece öndeki siyah bumeranga sahip. Orta donanım olan Passion X-Sport donanımında A sütunu ve tavanı siyah olan model, en üst donanım olan Passion X-Style’da ise aracın arkasını tamamen siyah olarak sunmakta. Arka kapının değişik bir açıyla tasarlanması görenlere “Bu işte bir terslik var?” dedirtse de, siyah arka kısımla çok şık durmuş. Değişik bir yaklaşıma sahip olan Toyota tasarımcıları, ön kapılarda bulunan üçgensel birleşimli karakter çizgileri ile de Peugeot 2008’e göz kırpmış, ne de olsa ticari araçları beraber üretiyorlar, değil mi? Eski CH-R’a göre yaklaşık 4 cm kısalsa da aks aralığı değişmeyen model, 3.5 cm genişlemiş. Büyük dış dikiz aynalarını kapılara taşıyan Toyota, önceden arka kapı kolunu arka cam hizasında sunarken aşağıya indirip bütün kapı kollarını gizli tasarlamayı tercih etmiş. 20 inçe kadar jant seçeneklerine sahip olan CH-R, ülkemizde maksimum 19 inç çapındaki jantlarla alınabilecek. Yan silüetten bakıldığında ise eski CH-R’a çok benzer bir tasarıma sahip Yeni CH-R.
Arka tamponun büyük bir kısmını boyasız sunmayı tercih Toyota, bu sefer de Peugeot 408’e benzer bir tasarım sunmuş. Yatay tasarımlı ve yüksek yerleşimli arka camda silecek sunulmazken yine Peugeot 408’de olan kedi kulakçıkları CH-R’da da bulunmakta. Bu benzerlikler, CH-R’ın özgünlüğünün önüne geçmemiş. Arka stopları kalın barlar şeklinde tasarlayan Toyota, bu aydınlatma barlarının arasına CH-R yazısı yerleştirip arkadan aydınlatmış.
Dış mekandaki tasarımın aksine daha serinkanlı bir tasarıma sahip olan iç mekan, bir Japon otomobiline göre çok şık ve derli toplu bir yapıya sahip. Grafikleri iyileştirilen dijital gösterge paneli ve dokunmatik ekran, sade ama şık tasarımlı bir direksiyon simidine sahip olan CH-R’ın iç mekanı, Hyundai Elantra’daki gibi sürücüyü çevreleyen kokpit tasarımına sahip. Bu tasarımın ön plana çıkmamasının ana nedeni, iç mekanın her yerinin siyah olarak tercih edilmesi. Görüş açıları iyileştirilen model, CVT şanzımanı için orta konsolda bir vites selektörü sunarken, tuş sayısını azaltıp tuşları daha güzel konumlandırmış, Avrupalı rakiplerine çok yakın bir konfigürasyon sunmaya başlamış.
Aracın arkasındaki klostrofobik yapı, eski nesilde olduğu gibi devam etmekte. Küçük ve yüksek tasarımlı arka yan camlar arka tarafta oturan yolcular için çok bunaltıcı bir ortama neden oluyor. Cam tavan sunulan CH-R, bu basık ortamı daha ferah yapmak istese de materyallerin siyah tercih edilmesi bir dezavantaj. Sürücü için görüş açılarını kısıtlayan kalın C sütünları ve dar arka cam, dikiz aynasından aracın arkasını görebildiğiniz kamera görüntüsü sayesinde sorun olmaktan çıkıyor. Ama bir C-SUV’de arka hava üfleci bulunmaması ve sınıfının en küçüğü olması, ve hatta B-SUV’lerin bazılarından bile küçük olması, CH-R’ın pazara yanlış lanse edildiğini mi göstermekte?
Türkiye’de üretilen CH-R, ülkemizde sadece 1.8 hibrit motor ile satılmakta. 5. nesil Toyota hibrit motor ailesinden olan bu motor, 140 beygir güç sunarken e-CVT ile kombinleşmiş güç ünitesi aracın 0-100 km/saat hızlanmasını 9.9 saniyede tamamlamasını sağlıyor. 4.8 litre ortalama yakıt tüketimi sunan Toyota CH-R’ı nasıl buldunuz?