Yeni Dacia Duster: Daha Özenilmiş Bir SUV

Dacia Duster, 2010 yılında seri üretimine başlanan bir bütçe dostu SUV modeli. Geçtiğimiz günlerde 3. nesli (2. nesil derin bir makyaj operasyonundan başka bir şey değildi) tanıtılan Duster, artık Türkiye’de üretilecek. Renault Taliant ile aynı fabrikada üretilecek olan Duster, sonunda 2004 yılından kalma platformundan kurtulup CMF-B platformuyla güncel standartları yakaladı. Yıllık izninden çağırılıp 24 saatte tasarlanmış görüntüsünden kurtulan Duster, çok daha çalışılmış, daha çok özenilmiş bir SUV olmuş.

Dacia, daha çevreci olmak ve karbon nötr bir otomotiv üreticisi olmak için geçtiğimiz yıl yeni bir vizyon ortaya koymuştu. Bu doğrultuda krom kullanımını durduran Dacia, daha çevreci materyallerle araçlarını üretmeye başladı. Aracın tasarımında genel olarak Dacia Bigster konseptinden esinlenen Dacia tasarımcıları, eski Duster’dan da bazı tasarım öğelerini saklamış. Izgara ile aynı yüksekliğe sahip ön far tasarımını eski Duster’dan alan Yeni Duster, Y şeklindeki gündüz sürüş farlarını Dacia Bigster konseptinden almış. Yeni Dacia logosu ve ızgara süslemeleri boyalı plastik olan model, eskisinden daha dar tasarımlı farlara sahip, LED teknolojisi sayesinde. Köşeli tasarımını düz çizgilerle birleştiren Duster, aracın ön yüzünde yer alan dikey havalandırma kanalları, gümüş rengine boyanmış ve aracın offroad karakterini vurgulayan ön tampon eki, büyük alt ızgara ve kalın dodiklerle çok güçlü bir görüntüye sahip. Kaslı kaput çizgileri, aracı çok daha hacimli ve güçlü gösterirken, ızgaraların iç dizaynı da aracın daha çok özenildiğini kanıtlar nitelikte.

Yan silüetten bakıldığında dik burun, kısa tampon uzunlukları, gövdeyi boydan boya saran dodikler ve siyah tavan barlarıyla arazi aracı karakterlerine sonuna kadar sahip olan Duster, 4×2 modellerinde yerden 209 mm, 4×4 modellerinde yerden 217 cm yüksekte konumlanarak bu alandaki iddiasını artırıyor. Güzel tasarımlı alaşım jantlar, çıkık kalça çizgisi, C sütununa taşınmış arka kapı kolu aracın tasarımına sportiflik katarken, C sütunundaki camların eskisine göre daha küçük ve yukarıda tasarlanması çapraz görüşü düşüren bir eksi. Ayrıca, bir aile SUV’si için bu kadar yüksek tasarımlı arka kapı kolu, çocukların dışarıdan kapıyı açamamasına neden olabilir.

Son dönemin modası olan ortası daha alçak tavan spoilerine sahip olan Yeni Duster, ok başı şeklindeki ince stopların hareketlendirdiği, genel olarak düz çizgilere sahip bir arka tasarıma sahip. Gümüş gri boyalı arka tamponun orta kısmı hoş görünürken, tamponun kenar bölümünün boyanmamış olması da arka tekerleklerden seken taşların boyaya zarar vermesinin önüne geçmiş. Aracın çeşitli yerlerinde kullanılan bu plastik parçanın malzemesi Dacia mühendisleri tarafından geliştirilmiş. Açıkta bulunan çeki halkası, offroadda gerektiğinde hızlı kullanım sağlamakta. Bu tasarımda arka sileceği spoiler altına gizlemeyi tercih etmeyen Dacia, uzun bir anten kullanarak da garip bir tercihte bulunmuş.

Renault modellerinden alınan direksiyon simidine güzel bir göbek yerleştiren Dacia, aracın ön yüzündeki Y desenini havalandırma ızgaralarına da uygulamış. Dijital gösterge paneli sade tasarlanırken, ortadaki multimedya ekranı da sürücüye dönük tasarlanmış. Ortadaki havalandırmaların altına klima kumandalarını fiziksel olarak yerleştiren Dacia, model adını unutmamanız için yolcunun önüne model adını yazmayı da ihmal etmemiş. 12 volt soketi ve 2 Type-C soketine yer verilen orta konsolda, manuel vites seçeneğinde Clio’da kullanılan yuvarlak vites topuzu yer alırken, otomatik versiyonunda küçük bir vites selektörüne yer vermiş.

Mod selektörünü vitesin arkasına konumlandıran mühendisler, ayarlanabilir bir kol dayama ve altına da 2 adet bardaklık eklemeyi unutmamış. A sütunlarına yerleştirilen hoparlörler aracı daha üst sınıf gösterirken, ön cam üfleçleri de ön camın tamamına hava gönderecek şekilde tercih edilmiş. Dacia logolu koltuklar, çok iyi yanal sırt desteklerine sahip. Kapılarda da Y tasarımına devam etmiş Dacia.

Eski Duster’a göre 30 mm artırılmış diz mesafesine sahip arka koltuklarda gizlenebilir başlıklara yer veren Dacia, arkada hava üfleçlerine yer vermemiş. Arka koltuk başlıklarına işlevsel aksesuarlar tasarlayan marka, telefon/tablet tutucu, okuma lambası gibi farklı amaçlara hizmet veren aksesuarlarını Yeni Duster’da sunacak.

474 litrelik bagaj hacmine çok sayıda kanca yerleştiren Dacia, bagaj kapaığına da bir kanca yerleştirip yağmurluk ve şemsiye gibi eşyalarınızı kurutma imkanı sunmuş. Zemini ayarlanabilen bagajın kenarlarında derin ceplere yer verilmiş.

5 farklı sürüş modu sunulan Duster, 31 derece yaklaşma açısı, 36 derece uzaklaşma açısı ve 24 derece askı açısına sahip. 4 tekerlekten çekiş sistemini geliştiren Dacia, Duster’ın daha verimli bir offroad performansı vermesini hedeflemiş. Offroad bilgilerini orta ekrandan görüntüleyebildiğiniz Duster’a yokuş iniş sistemi eklemeyi ihmal etmemiş. Dizel motora veda eden Duster,, 4×4 sistemini sadece 1.3 benzinli motorla sunarken, bu motor 130 beygirlik bir güç üretmekte. Aynı motoru 4×2 olarak da alabileceğiniz Duster, daha ekonomik sürüş arayanlar için 140 beygirlik hibrit versiyona ve 100 beygirlik LPG’li versiyona da sahip olacak. 13 yılda 2.2 milyon adet üretilen Duster, Avrupa’da en çok satan SUV modellerinden bir tanesi. Peki siz Bursa’da üretilecek olan Yeni Dacia Duster’ı nasıl buldunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir