Yeni Passat, Sevenlerini Variant Almaya İkna Edebilecek Mi?
Passat, Volkswagen’in orta sınıftaki yegane temsilcisi olan otomobil modeli. Ülkemizde de çok sevilen Passat, özellikle sedan gövde tipi ile satış rekorları kırarken, aynı zamanda da “meme” olmayı da başarmıştı. Türkiye’de, doğuya doğru gittikçe görme ihtimalinizin arttığı Passat, özellikle bazı şehirlerdeki sakinlerin Passat dışında bir arabaya erişimleri yokmuş gibi hissettiriyor. B9 kodlu kasası ile 2024’ün ilk çeyreğinde satışına başlanacak olan Yeni Passat, artık sadece Variant kasa tipi ile üretilecek. Ülkemizdeki satışlarının çoğu sedan karoser tipi olan Passat, Variant gövde tipi ile acaba yine en çok satan orta sınıf araç olabilecek mi?
Volkswagen’in insanlar tarafından beğenilmiş bir tasarım dili var, sade, ağırbaşlı ve düz çizgilere sahip olan bu tasarım dili yıllardır değişmedi. Yeni Passat’ta da bu tasarım dilinin özelliklerini görebiliyoruz. Golf’te olduğu gibi küçük ön ızgara, altında görece daha büyük ve tek parçalı bir ana ızgara, araca daha kaslı bir görünüm veren ön tekerleklerin üstünde çamurlukların şişkinleşmesi ile Golf’e önden çok benzeyen Passat, ön farlarda da Golf’e benzer bir tasarıma gitseydi, iki model daha da çok karıştırılabilirdi. Ön tasarımın Golf’ten daha da farklılaşması gerekirdi. Sade, şık ve ağırbaşlı ama bence Volkswagen standartlarının altında bir ön tasarıma sahip B9 Passat.
Yan silüette ise gerçekten çok yakışıklı bir araba Passat. Baktığınızda eski Passat Variant modelini andıran yan silüetten aracın aks aralığının 50 mm uzadığı anlaşılabiliyor. Toplam yanal uzama ise 144 mm. Ön farlar ve arka stopların yandan görünüşleri gerçekten çok hoş. Çok kollu jantlar, gövdeye sabitlenmiş aynalar, arkaya doğru hafifçe alçalan tavan çizgisi ve kelebek cam çizgisi ile tasarım olarak çok dikkat çekiyor Passat.
Passat Variant’ın arka tasarımı ise en beğendiğim yeri oldu. LED arka stoplar, 3 parçalı dikdörtgensel ünitelerden oluşmakta ve üstlerinden incecik bir krom şerit ile yine ince tasarımlı bir aydınlatma çubuğuyla birleşmekte. Tampon tasarımında da benzer bir krom elemente yer veren Passat, yine stoplara benzer bir şekilde piyano siyahı ile reflektörleri birleştirmiş. Model yazısının plakanın altında boşluklarla yerleştirildiği Passat’ın arka görünümünde sileceği uzun spoilerin altına gizleyen bir tasarım seçilmiş olsaydı, bu premium görünüm daha da üst seviyelere çıkabilirdi. Özellikle yukarıdaki fotoğraftaki gibi arkadan dimetrik açıyla bakıldığında ön çamurluğun görüntüsü araca kaslı bir hava vermekte.
Fiziksel butonlu direksiyon simidinden birçok fonksiyonunu kontrol edebildiğiniz Passat’ın iç mekanında bol oyuncaklı büyük bir dijital gösterge paneli ve MIB4 temelli 15 inçlik devasa bir dokunmatik ekran yer almakta. Sürücüye dönük tasarlanmış dokunmatik ekran, kullanıcılardan geri dönüşler alınarak geliştirilmiş daha kolay kullanılır menülere sahipken, güncel Volkswagen modellerindeki gibi tuş detoksuna gitmiş, tasarımsal olarak çok hoş ama işlevsel mi? Kesinlikle hayır. Platform kardeşi Superb’de aynı ekranın atlında çok fonksiyonlu klima ve medyanın yönetilebildiği 3 fiziksel döner butona yer verilirken Passat’ın böyle bir seçimle sunulması, bu durumun tamamen tercih olduğunun bir göstergesi. Bu devasa dokunmatik ekranı tasarıma gömebilselerdi keşke. Bunun dışında iç mekandaki her şey Passat’a yakışan bir biçimde kaliteli, minimalist ve mevcut Passat kullanıcılarının zorlanmadan alışabileceği şekilde. Bir güzellik hariç. 🙂
Vites kolu uzun süredir aramızda yoktu, Volkswagen modellerinin bazılarında orta konsolda vites selektörleri vardı. Ama Passat daha üst segment bir araç olduğu için farklılaşması gerekirdi, premium araçlara yakışır şekilde vites selektörünü direksiyon arkasına taşımış Volkswagen mühendisleri. Ferdinand Piech’in de istediği bu değil miydi? Volkswagen’i Mercedes-Benz’in ana rakibi ve Audi’yi de BMW’nin ana rakibi yapmak istemişti Piech. Ana rakibinin iyi yaptığı şeyleri almak bence güzel bir şey. Passat’ı değerlendirirken Volkswagen olarak değil, C-Klasse rakibi olarak değerlendirmek daha doğru olur. Vites kulakçıklarının hala yer alıyor olması da güzel bir detay.
Variant’ın fiziksel olarak en güzel yanı ise 690 litrelik devasa bagaj kapasitesi. Koltuklar yatırıldığında ise bu kapasiteyi 1920 litreye kadar artırmanız mümkün. Bagaj perdesi, kancalar, kanca karşılıkları, arka koltukların ortasındaki kayak yükleme gözü, arka koltukların bagajdan katlanabiliyor oluşu ise gayet güzel. LED bagaj aydınlatması güzel olsa da bu boyutta bir bagaj için 2 LED aydınlatma daha kullanışlı olurdu.
Passat’ı alanların asıl önceliği konfor. Bu konuda çok güzel çalışmalar yapan Volkswagen mühendisleri, genişleyen hacmin neden olacağı rüzgar sesini engellemek için geliştirilmiş bir ses yalıtımı yaparken, aerodinamik olarak gelişen aracın 0.25 Cd’lik sürtünme katsayısı da rüzgar sesini yerini aldığı nesle göre azaltacağı bir gerçek. Masaj özellikli yeni ergoActive koltuklar ve opsiyonel olarak sunulacak olan DCC Pro (Dinamik Şasi Kontrolü) sayesinde konfor olarak çok daha üst noktalara çıkacak gibi görünüyor B9 Passat. MQB Evo platformunda geliştirilen B9 Passat, çok geniş bir motor gamına sahip olacak. Çift kavramalı otomatik şanzıman DSG ise bütün motorlarda standart olarak sunulacak, eHybrid seçenekler 6 ileri eDSG ile sunulacakken, diğer motorlar 7 ileri DSG ile sunulacak.
Almanya’da yapılan mobilite araştırmasına göre, otomobil yolculuklarının %95’i 50 kilomotreden daha kısa ve %99’u ise 100 kilometreden daha kısa. 19.7 kWh kapasiteli Passat eHybrid modelleri ise, 100 kilometre menzil ile yolculukların %99’unun elektrikle yapılacağını öngörüyor, iddialı değil mi? eHybrid modelleri 11 kW AC ve 50 kW DC hızlı şarj kapasitesine sahip olacak. Bu da eğer bataryada bir limitasyon olmazsa 24 dakikada bataryanızı şarj edebileceğiniz anlamına geliyor.
IQ.Light LED Matrix farlar ile çok iyi bir aydınlatma sağlayan Passat, yeni Head-Up Display (HUD) ile de gözünüzü yoldan ayırmadan sürüş yapmanıza yardım edecek. Park Assist Pro ile tam otomatik park imkanı sunan Passat, daha önceden kaydettiğiniz çok aşamalı park hamlelerinizi, ilgili konuma geldiğinizi fark edip size sorarak tek tuş yardımıyla park etmenizi sağlıyor. Bu özelliğin Türkiye’de 2024 ortasından itibaren çalışması beklenirken, 2. seviye otonom sürüş kapasitesine sahip olan Passat, uzun yolda ve şehiriçinde acil durumlarda da size büyük kolaylıklar ve güvenlikler sağlayacak.
Peki siz B9 kasa kodlu Passat’ı nasıl buldunuz? Ülkemizde yine çok sevilen, çok satan modellerden birisi olur mu?