Hyundai i20 İncelemesi
Değerlendirme Puanı: 7/10
Artılar:
Sürüş hissiyatı, tasarım, kolay alışılan iç mekan kontrolleri, işçilik kalitesi
Eksiler:
Parça kalitesi, ön farların aydınlatma şiddeti, alt paketlerin düşük donanım seviyesi, daha güncel ve güçlü motorların eksikliği fark ediliyor
Hyundai’nin süperminisi 3 yaşında. Hem de sadece Türkiye’de üretilen Hyundai i20, ülkemizde 1.4 litre benzinli atmosferik ve 1.0 litre turbo benzinli motorlarla satışa sunuldu. Her iki motor da 100 beygir güç sağlarken, turbo motorun sağladığı tork değeri ise atmosferik motordan daha yüksek. Satılan çoğu i20 ise atmosferik motor ve 6 ileri oranlı tam otomatik şanzımanla donanmış durumda.
Hyundai i20, piyasaya çıktığı zaman sınıfındaki ortalama donanımlı araçlardan biriydi. Rakiplerinin orta paketlerine denk gelen donanımı, daha sonrasında birçok rakibin artan kur ve vergi dilimleri nedeniyle üst paketlerini Türkiye’ye getirmemesiyle beraber sınıfında iyi donanım seviyesine sahip araçlardan birisi oldu. i20, Türkiye’de üretilmenin avantajını kullanarak her kur artışında fiyatları sabit tutmak için donanım paketleriyle oynayan Hyundai yüzünden günden güne donanım kaybetti ve aynı isimde yer alan i20’nin donanım paketlerinde model yılları arasında donanım farklılıkları oluştu.
Tasarım
Dış tasarımında özgün bir tasarım diline sahip olan i20, öne doğru eğimli tampon tasarımı, her donanım seviyesiyle beraber değişen ızgara iç tasarımı ve LED ön farlarıyla sinirli bakışlara sahip. Jantları da kendine özgün olan Hyundai i20, her donanım seviyesinde özgün jant tasarımlarına sahip. Kapılarında bulunan sert tasarım çizgileri ise i20’ye karakter katmış.
Aracın arkasının tasarımı ise tam bir ya sev ya da nefret et tasarımı. Şimşek şeklindeki farlar, ilk başta gündüzleri göze garip gelse de gece ise görünümüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Bagaj kapağına da taşan farlar birbirine bir far şeridiyle bağlanmış olsa da bu şerit ışıklandırılmamış. Arka camın altından farlara kadar olan kısmın siyah renklendirilmiş olması dışarıdan bakınca arka camın çok daha büyük olduğu algısı yaratmakta. Arka tamponun alt kısmında yer alan difüzör ise her ne kadar işlevsel olmasa da gayet şık görünüyor.
İç mekanda her ne kadar sert malzemelere yer verilmiş olsa da tasarımıyla bu açığını kapatıyor. 4 kollu direksiyon simidi yarış arabalarında kullanılan direksiyonlardan esinlenen Hyundai tasarımcıları, büyük vites topuzuna yer vermiş. Havalandırma ızgaralarını birleştiren istiridye kabuğu deseni iç mekana doku katarken, yüksek konumlu dokunmatik ekran ise net grafiklere sahip.
Sürüş ve Konfor
Tatlı sert yaylarıyla büyük tümseklerle iyi başa çıksa da küçük tümseklerde i20’nin yayları sert olduğunu daha çok hissettiriyor. Yayların sertliğine rağmen çok güzel sönümleme yapan amortisörler, konforsuz hissettirmiyor. Tabiki sınıfının en konforlu aracı Hyundai i20 değil ama sınıfı için ortalama seviyede bir konfor sağlıyor.
Yüksek hız stabilitesi de sınıfı için gayet yeterli olan i20’nin yalıtımı ise sınıfında ortalama seviyelerde. Otoyol sürüşlerine çıkmadığınız sürece sessiz sayılabilecek Koreli model, yüksek hızlarda da çok rahatsız edici bir rüzgar sesine sahip değil. Aracın gece sürüşleri içinse farlarının daha iyi olmasını beklerdim.
Sürüş hissiyatı i20’nin en iyi olduğu konulardan bir tanesi. Aracın şasisi, sürücüsüyle çok doğal bir etkileşim halinde. Hyundai i20, sürücüsüne ne olacağını çok güzel söylüyor. Bu sayede, aracın zaten yüksek olan sürüş limitlerini çok daha kolay zorlayabiliyorsunuz. Mucurlu asfaltta geniş virajda 140 kilometre/saat hızla giderken yoldaki bozukluklarda bile kontrolü kaybetmemesi ise i20’nin ne kadar başarıyla yol tuttuğunun göstergesi. Üstelik ESP kolay kolay devreye girmezken, girdiğinde de aracın dinamik karakterini destekler bir şekilde yardımcı oluyor.
Hyundai i20, istediğinizde gayet eğlenceli bir otomobil olabiliyor. Hafif yapısı, yeterli motoru, hissiyatlı şasisi, bunu destekleyen bir süspansiyon sistemi ve de geri bildirimi fena olmayan direksiyonu ile i20 ile dağ yollarında keyifli sürüşler yapabilirsiniz. Araçla biraz vakit geçirdikten sonra, çok kolay bir şekilde yol tutuşunu bozup sonrasında aynı hızda toplayabiliyorsunuz, üstelik ne kadar zorlarsanız zorlayın tedirginlik yaratacak bir durum oluşturmuyor i20. Tabiki atmosferik ve düşük güçlü motor ile eğlenebilmek için yüksek devirlere çıkmalısınız ama yüksek devirlerde 1.4 MPI motorun çıkarttığı ses ise insanı daha da çok heveslendiriyor. 6 ileri tam otomatik şanzıman ise kararlı ve fena olmayan bir hızda vites değiştiriyor. İhtiyacınız olursa, Hyundai i20 mekanik el frenine sahip.
Donanım ve Kullanışlılık
Şerit takip sistemi, hız sabitleyici ve acil durum durum freni, yokuş kalkış destek sistemi gibi donanımları olan i20, aslında sınıfı ve kullanım amacı düşünüldüğünde gayet yeterli bir otomobil. Şehiriçinde çok rahat bir şekilde kullanıp park yeri bulabilirsiniz, aynı zamanda uzun yolda da donanımları sayesinde daha rahat bir yolculuk yapabilirsiniz.
Üst donanım seviyelerine çıktıkça gelen kol dayama, ambiyans aydınlatması, BOSE ses sistemi, anahtarsız giriş ve çalıştırma gibi daha konforlu özelliklere kavuşuyor i20. İç hacmi sınıf ortalamalarında olan i20, yine ortalamalarda bir bagaj hacmi ve ortalamalarda bir diz mesafesi sunuyor. Aracın arka koltuğuna 3 kişi rahat bir şekilde sığmasa da kısa mesafede bu durum idare edilebilirken aracı, sınıfındaki diğer rakipleri gibi 4 kişilik olarak düşünmekte fayda var.
i20’nin koltukları yaylı mekanizma sayesinde hızlıca ayarlanabiliyor. 352 litrelik bagajı 2 kişilik tatiller için eşyalarınıza yetebilecek boyutta ama 3 kişilik bir uzun yola gidiyorsanız arka koltukları yatırmanız gerekmekte.
İç mekanda yer alan fiziksel tuşlarla doğal bir şekilde, dikkatinizi dağıtmadan i20’nin klima ve multimedya gibi sistemlerini kontrol edebilirsiniz. Dijitalleşmeye geçerken kullanışlılıktan ödün vermeyen tasarım yapan Hyundai’yi bu konuda tebrik etmek lazım. Diğer birçok marka, ses ayar butonunu ve klima ayarlarını dokunmatik ekrana gömerken sürüş güvenliğini tehlikeye atacak durumlar yaratırken fiziksel butonlara sahip modellerde hızlıca klima sıcaklığını veya ses seviyesini değiştirebiliyorsunuz.