Fakir Lamborghinisi: Peugeot 408
Yıl 1998, Fransızlar yeni bir film çıkartıyorlar, filmin adı Taxi. O dönemde ticari taksi olarak yaygın bir biçimde kullanılan bir Fransız otomobili olan Peugeot 406 gibi bir arabanın filmin başrolünü alması Fransızlar için sıradan bir durumdu. Filmde Peugeot 406 o kadar güzel modifiye edilip övülmüştü ki, ilk filmin ardından 406, bir lakap kazandı, “Fakir Ferrarisi”. Taksi filmi o kadar beğenilmişti ki 5 farklı film ve 1 remake olmak üzere toplam 6 filmi çekildi. Bu filmlerin ilk üçünde 406 kullanılırken, son iki filmde Peugeot 407’ye yer verilmişti. Yaklaşık 10 yıl sonra, Peugeot 400 serisine yeni bir model ekledi, Peugeot 408. Peki 408, 407 gibi sönük mü kalacak yoksa 406 gibi öne çıkan bir araç mı olacak?
Trendler değişti, arabalar büyüdü, yükseldi, akıllandı. Artık arabalar birbirinin kopyası olmaya başladı. Ama bu seferki konuğumuz farklı bir araç, gerçek bir crossover. Peugeot 408, Peugeot 308’de kullanılan tasarım dilinin daha da sportifleştirilmiş hali denilebilir. 308’de kullanılan ön yüz ve tasarım çizgilerini taşırken, aracın sahip olduğu plastik kaplamalar, yerden yüksek yapısı ve coupe formu ile daha önce görmediğimiz güzellikte bir araba ortaya çıkartmış Peugeot mühendisleri. Kaslı çizgiler, sanki kalıbından çıkmak isteyen bir aslanmış hissi uyandıran keskin bakışlarla, belki de C segmentinde gelmiş geçmiş en yakışıklı araba olmaya aday 408.
C segmentinin uzunluk olarak en üst sınırında yer alıyor kendileri. Uzun kaput, bol karakter çizgileri, aslan pençesi detaylı LED Matrix farlar ve pek görülmemiş şekilde tasarlanan ön ızgara ile çok agresif bir yüze sahip olan 408’de, yan silüetten baktığınızda da aynı agresiflik devam ediyor. Aracın arkasına doğru alçalan tavan çizgisi ve geniş arka çamurluk tasarımının neticesinde ortaya çıkan üçgensel tasarımlı cam uzantısı, arka cam üzerinde yer alan kedi kulağı şekilli parçalar ve yüksek tasarlanmış bagaj kapağının üst kısmının spoiler işlevi görmesi bu tasarımın hem estetik hem de aerodinamik olarak çalışıldığının birer göstergesi. Arka tamponun alt kısmının komple boyasız olması, ince tasarımlı arka stoplarla birlikte araca sanki arkadan motorlu bir Lamborghini havası vermemiş mi?
İç mekanı 308’den farksız olan 408’de, şasinin uzamasının getirdiği ekstra diz mesafesi ve coupe formlu araçlar için iyi sayılabilecek baş mesafesi bulunmakta. Arkada şaft tüneli bulundurmayan 408’de, kullanılan detaylarla birlikte, aracın hem kardeşlerinden farklılaşması hem de premium hissiyat vermesi sağlanmış. 536 litrelik bagaj hacmi de C sınıfı beklentilerinin üstünde olan 408, Stellantis grubunun son teknolojilerini taşımakta. 2. seviye otonom sürüş, LED Matrix farlar ve Night Vision gibi donanımlara sahip olan 408, önceden çözünürlüğü ve kamera sistemi yüzünden eleştirilen PSA, araçlarının bu eksiğini yeni nesil 4 kameralı HD 360 derece kamera sistemi ile kapatmış. Geliştirilmiş ve hızlandırılmış multimedya sistemi de kullanımı kolaylaştıran detaylardan. Kullanımı kolaylaştırması için tasarlanan i-Toggle, multimedya sisteminin tuşlarını dokunmatik bir ekranda sunsa da dikkat dağıtabilecek detaylardan bir tanesi. Peki siz Peugeot 408’i nasıl buldunuz? Sizce bu gövde tipi yaygınlaşır mı?