Opel Astra H, Döneminin En Yenilikçisi Miydi?
Takvimler 2004’ü gösteriyordu, Opel lüks segment özelliklerini kompakt bir hatchback’e sığdırmıştı. Sınıfında görülmemiş teknolojilere sahip olan bu model Astra’nın H kodlu jenerasyonuydu. Bundan tam 1 yıl sonra, GTC adı altında 3 kapılı hatchback modeli tanıtıldı. Önceden yer alan coupe versiyonun yerine gelmişti aslında GTC. Cabrio versiyon da sert tavanlı ve 3 parçalı tavanı sayesinde daha kibar tasarımı ile sert tavanlı cabrio araçlar içindeki en yakışıklı araç olan Twintop’a yerini bırakmıştı. Opel değişim içindeydi.
Astra’daki yenilikler neydi? Neydi bu zengin donanım? Anahtarsız giriş ve çalıştırmayı sınıfında ilk sunan araçlardan biri olan Astra H, dünyada dijital radyonun standart olarak sunulduğu ilk otomobildi. Direksiyon tepkilerine duyarlı olan AFL farlar da sınıfı için bir ilkti. IDS+ olarak adlandırılan ve sertliği ayarlanabilen bir süspansiyon sistemi sınıfında ilkti.Süspansiyon sistemini sürekli kontrol ederek daha dinamik bir sürüş sunan CDC de sınıfında görülmemiş bir donanımdı. Direksiyon sertliği, süspansiyon sertliği ve gaz tepkisini artıran Sport modu, renkli eğlence ekranı, ısıtmalı koltuklar, hız sabitleyici ve diğer birçok özellik de sınıfı için devrim niteliğindeydi. Lastik basınç seviyesi göstergesi, yağmur sensörü, ısıtmalı yan aynalar gibi konfor ve güvenlik odaklı donanımları da bulunan Astra H, döneminin çok üstünde bir yol bilgisayarı ve sensör ağına sahipti.
Astra H’ın 3 kapılı versiyonu olan GTC versiyonunda ise, bir arabada ilk kez kullanılan panoramik ön cam ise araca çok farklı bir hava katıyordu. Günümüzde Tesla Model X ile özdeşleşen bu tasarım, aslında 10 sene önce kompakt segment bir Alman arabasında kullanılıyordu. Astra J GTC modelinde de kullanılan panoramik ön cam, daha sonra bir Opel modelinde kullanılmadı. 19 inçe varan jant ebatları da Astra’yı sınıfının en büyük jantlı otomobili yapıyordu.
Twintop versiyonunda, diğer rakipleri gibi 2 parçalı katlanır tavan kullanmak yerine, 3 parçalı bir tavan kullanan Opel, bu versiyonunda sınıfının en büyük bagajlarından biri ve en büyük arka yaşam alanını sunmaktaydı. Tasarım olarak da 2 parçalı tavana sahip rakiplerinden daha güzel olan Astra Twintop, Volkswagen Eos ve Renault Megane CC’de bulunan cam tavan seçeneğini ise sunmamaktaydı. Cosmo donanım paketinde kontak anahtarı üzerinden tavanı açıp kapatabildiğiniz Astra Twintop, gizli takla barları ile kaza sırasında içindeki yolcuları korumaktaydı.
Caravan olarak adlandırılan station wagon versiyonu ve sedan versiyonu da ailenin en kullanışlı modelleriydi. Aileye en son katılan sedan versiyonu, Türkiye’de Uluslararası Otomobil Fuarında ilk kez tanıtılmıştı. Station Wagon’un 3 kapılı ticari versiyonu olan Astravan da ailenin bir başka üyesiydi. Bu versiyonların aks aralığı, diğer versiyonlardan 9 cm daha uzundu.
GTC temelli üretilen Astra OPC ise 2.0 litrelik motoruyla 240 beygir üreterek sınıfının en güçlüsü oluyordu. Ön tekerleklerden çekişe sahip olan Astra OPC, sınıfında kendisinden daha güçsüz rakiplerinden daha yavaş 0-100 kilometre/saat hızlanmasını tamamlıyordu. Ayrıca, bu hızlanma sırasında, torque-steer denilen gaza yüklendiğinizde direksiyonun dönmesi gibi tehlikeli bir durum da söz konusuydu.
Astra H’ın sınıfının en çok satanı olamamasının asıl nedeni, kötü motor ve şanzıman seçenekleriydi. Turbo benzinli motorların eksikliği, 1.3 litrelik dizel motorun yetersiz performansı, yurtdışında çok satan yüksek hacimli motorların Türkiye gibi motor hacminden vergi alan ülkelerde tutmaması ve Easytronic adındaki yarı otomatik şanzımanın konforsuzluğu, verimsizliği gibi unsurlar aracın satışlarını çok etkiledi. Ayrıca, sert süspansiyon sistemi de her ne kadar yol tutuşunu artırsa da herkes Alman otobanlarında bu aracı sürmediği için, bozuk zeminlerdeki konforu düşüren bir unsurdu ve satışlarını da etkiledi.
Astra H, Kuzey Amerika’da Saturn Astra, Güney Amerika’da Chevrolet Astra ve Chevrolet Vectra, Avustralya ve Yeni Zelanda da Holden Astra, İngiltere’de Vauxhall Astra, Avrupa ve Afrika’da ise Opel Astra olarak satıldı. Globalde toplam 18 ayrı motor ile satılan Astra, dünyanın neredeyse her yerine ulaşmış bir model. Peki siz Opel Astra H’ı nasıl buluyorsunuz?